Gödningsutkörning
Sker under perioden mars-maj
Grudgiva av näringsämnen, som kompletteras vid behov
Bänkfräsning
Sker under perioden mars - juni
För att morötterna skall bli raka och långa måste jorden vara lucker. Genom bänkfräsning blir dessutom bänken där morötterna sås något högre vilket minimerar risken för röta vid kraftiga regn.
Sådd
Pågår från mars - juni
Precisionsmaskin som lägger frön ett och ett i en 60 mm bred rad.
Plastutläggning
Görs på de tidigast sådda morötterna för att vi skall kunna tidigarelägga skörden 14 dagar och då få morötter av hög kvalité.
Nyuppkomna morötter
Morotsplantor 2 - 3 veckor efter sådd.
Insektsfällor
Används under odlingssäsongen
Insektsfällor andvänds föra tt få en prognos om bekämpning behövs eller ej. Vi räknar morotsflugor under en viss tidsperiod och dessa värden läggs in i ett program där hänsyn också tas till temperatur och förväntad väderlek de närmaste dagarna. Därefter får vi en rekommendation om och när bekämpning behövs. Om så är fallet sker den just när insekten är som känsligast och dosen kan minimeras.
Blad och jordanalys
Utförs under odlingssäsongen Ger besked om kompletering av näringstillförsel behöver ske.
Sprutning
Görs under odlingssäsong Ogräs, insekt- och svampbekämpning görs vid behov. Dessutom tillförs micronäringsämne genom sprutning.
Inifrån spruttraktorn
Sprutningarna är ett precisionsarbete som kräver certifikat av den som kör. Monitorer visar värdena som gör att föraren har kontroll över sprutningen.
Radhackning
Pågår under odlingssäsongen Tar bort ogräs mekaniskt
Roterande hackpinnar rensar bort ogräset effektivt
Genom att gps- styrning tillämpas kan föraren konsentrera sig på att maskinerna gör ett perfekt arbete.
Gps värdena som skapas vid bäddfräsningen, ligger till grund för de fortsatta körningarna och som synes med ett utmärkt resultat.
Bevattning
Pågår under odlingssäsongen när behov föreligger. Vattnet är till största delen grundvatten från djupborror. Även vattnet från bevattningsdammen används.
Gödningsspridning i växande gröda
Görs under odlingssäsongen efter konstaterat behov.
Kupning
Görs för att täcka morotsnackarna med jord så att det ej blir gröna nackar.
Kupning
Så här ska det se ut för att det inte ska bli några gröna nackar.
Knippeskörd
Börjar i mitten av juni och pågår till slutet av augusti. Primörer.
Knippeproduktion
Morötterna sorteras, tvättas, buntas och stoppas i platspåsar för att bevara fuktigheten och få smaken krispigt läcker.
Topplyft
Direktskörden startar strax efter midsommar och pågår till slutet av november.
Transport
Transporterna till packeriet görs direkt efter upptagning för att morötterna inte ska torka och få smakförändringar.
Sortering
Sortering görs efter nackdiameter. Avvikande t.ex. greniga tas bort och endast korrekta morötter packas.
Packning
Paketering i olika viktstorlekar liksom efter kvalitet görs efter kundspecifika krav.
Halmpressning
Pågår under augusti och september. Balarna väger ca 500 kg
Halmtransport
Pågår under augusti och september. Körs med fyra ekipage varav en lastbil med släp. Varje ekipage lastar 42 balar så det bli många resor.
Halmutläggning
Pågår under tiden mitten oktober till mitten av november. Först läggs en plastfilm direkt på morötterna och ovanpå det mycket halm som gör att morötterna klarar temperaturer ner mot 20 minusgrader.
Inlagring
En del morötter kyllagras i lagerhus med 0,5-1 grads temperatur. Detta är en billigare metod än att lagra under halm men ger ju inte samma kvalitet.
Skörd av halmtäckta morötter
Pågår under perioden 1 december till början av juni. Skörden pågår i den takt som försäljningen sker och definitoinen på nyskördat är när paketering sker inom 7 dagar efter skörd.
Våra premiumprodukter
Kvaliten uppfyller kraven i EU:s barnmatsdirektiv vad gäller bekämpningsmedelsrester och nitrat. Även kadmiumhalten är låg i våra premiummorötter.