Grillade morötter med bacon


12 stycken

30 minuter


10-12 små morötter (knippe- eller minimorötter)

1/2-3/4 dl hot sweet chili sås

1 knippe färsk timjan

2 paket bacon


1 Skrubba morötterna väl.

Pensla dem med chilisås

2 Rulla in dem med en slinga timjan i bacon och fäst med tandpetare.

3 Ugnsstek dem i 225 grader i ca 25 min

4 Pensla med chilisås. Godast nygrillade


Ingegerds Morotskaka

42 bitar

 

200 gr smör

4 ägg

4 dl strösocker

5 dl vetemjöl

2 tsk bikarbonat

2 tsk bakpulver

2 tsk vaniljsocker

6 rivna morötter

Glasyr:

400 gr färskost

300 gr smör

6 dl florsocker

2 msk vanilsocker

Garnering:

Rivna morötter

 

1. Sätt ugnen på 175 g

2 Smält smöret i en kastrull

Vispa ägg och socker vitt och pösigt, gärna med elvisp.

Blanda mjöl, bikarbonat, bakpulver och blanda ner tillsammans med det smälta smöret i äggblandningen.

3 Blanda försiktigt i de rivna morötterna. Häll smeten i en långpanna 30x40 cm, klädd med bakplåtspapper.

Grädda mitt i ugnen, ca 25 minuter. Låt svalna.

4 Glasyr: Vispa ihop färskost och rumsvarm smör fluffigt. Vispa i florsocker och vaniljsocker.

Bred glasyren över kakan och skär i rutor.

5 Vid servering: Strö på rivna morötter.

 


Morotspesto

 

2 morötter

½ tsk salt

1 vitlöksklyfta

1 tsk torkad basilika

1 dl riven permesan

1 dl olivolja

½ dl pinjenötter

 

1. Riv morötterna fint.

2. Mixa dem tillsammans med de övriga ingredienserna.

 



Varm morotssallad med pinjenötter

För 4 personer

 

500 gr morötter

5 dl ruccola

3 msk rostade pinjenötter

100 gr fetaost

 

Dressing

3 msk olivolja

1 msk pressad citron

Sslt

Svartpeppar

 

1. Värm upp ugnen till 200 grader

   Skala och halvera morötterna på längeden

   Ugnsrosta dem på en plåt med bakplåtspapper i cirka 40 minuter tills de är mjuka.

2. Skaka ihop ingredienserna till dressingen.

    Blanda morötter, ruccola, pinjenötter och fetaost på ett stort fat.

    Ringla över dressingen och servera.

 

 



Finsk morotslåda

För 4 personer

 

300 gr nyskördade morötter

0,7 dl rundkornings grötris

2 dl vatten

1 ägg

5 dl mjölk

0,5 dl grädde

1 msk strösocker

1 km muskot (riven)

1 tsk salt

1 km vitpeppar

matfett till ugnsform

 

Tillagning (1tim 15 min )

1. Skölj riset. Lägg i kastrull med vattnet och en klick smör. Låt småkoka under lock i 10 min tills vattnet kokat bort. Se till att det inte kokar torrt.

2. Tillsätt mjölk. Koka upp under omrörning. Sänk värmen och låt småkoka under lock i ca 15 minuter. Ta av från plattan och låt det svalna.

3. Skala och riv morötterna, samt riv muskot. Sätt ugnen på 200 grader.

4. Blanda ner rivna morötter, socker, salt, vitpeppar, muskot, ägg och grädde i riset.

5. Smöra en ugnssäker form och häll i blandningen. Grädda i ugn i cirka 45 minuter.

Kokckens kommentar:

Rätter kan ätas som ensamrätt eller som tillbehör till någon fisk- eller kötträtt.

Passar som (lakto-ovo-) vegetarisk rätt, dvs en vegetarisk rätt som innehåller ägg och mjölkprodukter.

 


 

Morotssoppa för fyra personer.

Tid: ca 25 minuter

 

400 gr  nyskördade morötter

1 gul lök

1/2 purjolök

4 potatisar helst mjölig sort

1 tsk finhackad färsk timjan

2 mask olivolja

2 tärningar svampbuljong  (grönsaksbuljong är också ok)

2 dl färdig tomatsås (samma som till pasta)

Till uppläggning:

1 dl strimlad purjolök.

Gör så här:

1. Hacka den gula löken grovt. Strimla purjolöken. Skala och dela potatisen i bitar. Riv morötterna.

2. Fräs båda löksorterna och potatis med olivolja och hackad timjan i en kastrull. Blanda med de rivna morötterna, tillsätt vatten, buljong i tärningsform och tomatsås

    Låt koka upp och sedan sjuda i 10 minuter.

3. Mixa soppan med stavmixer. Smaka av med salt och peppar. Servera i skålar och garnera med strimlad purjolök och grovt hackad timjan.

 




Morotsbullar med mandel, kardemumma och citron.

För ca 20 bullar

2dl finrivna morötter

100 gr hela skalade mandlar ( ca 1,5 dl för 20 bullar)

100 gr urkärnade dadlar ( 12 st för 20 bullar)

1 tsk malen kardemumma

½ citron ( rivet skal och några droppar saft)

1 dl kokosflingor

Så här gör du:

1. Mixa alla ingredienser utom kokosen i en matberedare

    smaksätt med några droppar citronsaft

2. Rulla smeten till runda bollar.

3. Rulla bollarna i kokosen

OBS: fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg.

 

 


 

 

Vegetarisk Paj

För 4 personer

Till degen:

200 gr grahamsmjöl

125 gr smör

2 msk kallt vatten

Till fyllningen:

3 dl finrivna morötter

2 dl finriven kålrot

200 gr broccolibuketter

50 gr purjolök

250 gr riven ost

4 ägg

2 dl grädde

2 dl vatten

1 tärning grönsaksbuljon

1 krm svartpeppar

1 tsk timjan

 

1. Hackka smör och grahamsmjöl i matberedare och knåda ihop till en deg som får vila i kylen en halvtimme.

2. smöra en 26 cm pajform med löstagbar botten. Skala och riv morotter och kålrot. Se till att broccolibuketterna är små.

Finstrimla purjolöken. Blanda ost, ägg, grädde och vatten. Riv i en tärning grönsaksbuljong. Krydda med svartpeppar och timjan.

3. Kavla ut degen och lyft över till pajformen. Förgrädda i åtta minuter i ugnen på 200 grader.

Ta ut pajskalet och sänk till 175 grader. Fyll och sätt tillbaka den i ugnen i 35 minuter.

Låt den vila i minst 30 minuter så att den sätter sig.

 

 

 


 

Morotssnurror med ost

36 stycken bullar

 

Ingredienser:

50 g jäst

5 dl mjölk

3 msk rapsolja

2 tsk salt

1 msk honung

ca 12 dl siktat dinkelmjöl

Fyllning:

ca 300 g morötter

3 gula lökar

1 msk timjan

3 msk rapsolja

2 dl hackad persilja

flingsalt

4 dl grovriven prästost

Pensling:

1 ägg

flingsalt

Ugn: 250 gr

Gör så här:

Smula ner jästen i en bunke. Värm mjölken till kroppstemperatur och rör ut jästen i den. Tillsätt olja, salt,  honung och mjöl och arbeta kraftigt ihop till en smidig deg. Låt jäsa under duk i 45 minuter.

Fyllning: Skala och riv morötterna grovt. Skala och hacka löken. Fräs morötter, lök och timjan i en stekpanna med olja i 10-15 minuter. Tillsätt persilja och smaka av med salt.  

Ta upp och arbetea degen på mjölat bord. Dela den i 2 bitar. Kavla ut varje bit till en tunn kaka ca 50x30 cm. Strö stekta grönsaker och ost över. Rulla ihop från långsidan.

Skär varje rulle i 18 bitar och lägg i mjölade bullformar. Låt jäsa under duk i 30 minuter. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö lite flingsalt över. Grädda mitt i ugnen i ca 8 minuter. Låt svalna på galler under duk.


 

Morotssoppa med ingefära

 

Ingredienser:

500 gr morötter

2 kycklingbuljongstärningar

2 stora apelsiner

1 stor vitlöksklyfta

1 msk riven ingefära

2 msk flytande honung

salt och nymald vitpeppar efter smak

 

Till servering:

Rostad flagad mandel och gärna lite hackad färsk koriander.

 

Gör så här

1. Använd en stor kastrull. Skala morötterna och dela dem i centimetertjocka bitar. Lägg dem i kastrullen och häll på vatten så att det precis täcker morötterna.

2. Smula ner buljongtärningarna och koka tills morötterna blir mjuka. Mixa allt i kastullen med en mixerstav.

3. Pressa ur all saft ur apelsinerna och häll i. Pressa ner vitlöken och blanda i resten av ingredienserna. Späd med mer vatten till önskad konsisten. hetta upp och smaka av med salt och peppar.

4. Servera med rostad mandel och gärna lite koriander på toppen.

 

 


 

Morotssoppa med ingärsfläsk

 

För 4 personer

Tillagningstid ca 1 tim

2 stora morötter ca 200 gr

2 gula lökar

150 gr majskorn ca 2 dl

smör till stekning

6 dl kycklingbuljong

1 dl creme fraice

salt och vitpeppar

½-1 msk finriven ingefära

2 msk osaltat smör

½ dl melonkärnor

150 gr fetaost

 

Glaserat sidfläsk

350 gr kallrökt sidfläsk

½ msk olja

3 msk honung

1 msk finriven ingefära

 

  1. Skala morötterna och skär i mindre bitar. Skala och hacka löken. Lägg ner i en kastrull med majskornen och fräs i lite smör några minuter. Slå över buljongen och koka upp. Sjud i ca 20 minuter.
  2. Mixa soppan i blender tillsammans med creme fraice. Det får gärna vara lite bitar kvar. Häll tillbaka i kastrullen och smaka av med salt, vitpeppar och lite finriven ingefära. Runda av med 2 msk osaltat smör.
  3. Rosta melonkärnorna i torr panna tills de får lite färg. Ställ at sidan.
  4. Glaserat sidfläsk: Skär av svål och broskbitar från fläsket. Skär i mindre bitar och stek i olja i stekpannan i ca 4-5 minuter. Fläsk släpper mycket fett, men lite olja i pannan är bra , innan fettet börjat sippra ut. Häll på honungen och ingefäran när fläsket börjat få färg. Stek inte för länge då det lätt bränns av honungen. 1-2 minuter är lagom.
  5. Häll upp soppan i tallrikar, lägg ner fläsket, smula över feta ost och strössla över rostade melonkärnor.

 

 

Citron- och morotsmarmelad

 

Ca 1 liter

3 - 5 morötter ca 500 gr

2 citroner

4 dl vatten

1 kg syltsocker

 

  1. 1Skölj och skala morötterna. Riv dem fint på rivjärn elelr matberedarens rivskiva
  2. 2Borsta citronerna i varmt vatten. Riv skalet av dem. Halvera frukterna och pressa ur saften.
  3. 3Blanda morötter, citronskal, -saft och vatten i en kastrull Koka tills morötterna är mjuka , ca 10 min 
  4. Tillsätt syltsockret och koka utan lock ca 5 min. Skumma väl.
  5. Häll upp marmeladen på varma burkar och tillslut dem väl. Låt burkarna svalna upp och ner. Förvara marmeladen i kylen.

 



 
Morotssoppa

 

För 4 personer:

1 gul lök

2 potatisar

4 morötter

2 grönsaksbuljong tärningar

1½ dl creme fraich

1 apelsin

2 msk smör

 

Skala och hacka lök, potatis och morötter samt skär dem i mindre bitar.

Fräs lök, potatis och morötter i 2 msk smör.

Tillsätt 1 liter vatten och 2 grönsaksbuljongtärningar.

Låt koka tills grönsakerna är mjuka ( ca 15 minuter )

Tillsätt 1½ dl creme fraich 

Mixa soppan slät, Smaksätt med skal och saft av 1 apelsin. Smaka av med salt och peppar. 

 


Ungsbakat Gott 

Grillade morötter med söt lök och knaprig rostad mandel.

Gott tillbehör till kött, kyckling och fisk.

 

För 4 personer:

8 morötter (ca 800 gr)

2 gula lökar

1 påse hel skållad sötmandel ( 50gr)

1½ tsk malen spiskummin

10 torkade aprikoser

1 kruka färsk mynta

1 citron

olivolja

salt, nymalen svartpeppar

Gör så här:

1. sätt ugnen på 225gr

2.Skala morötterna och dela dem på längden. Skala, halvera och skiva löken.

3. Lägg på en plåt och blanda med mandel, spiskummin, 2 msk olja och 2 krm peppar.

4. Tillaga i mitt i ugnen i ca 20 minuter.

5. Strimla aprikoserna och blanda med morötterna. Strö över hackad mynta och pressa över citron.

6. Servera varm eller ljummen. 


 

Syrlig morotssallad

Tillagningstid 20 min

1 kg morötter
½ dl olja
½ dl äppelcidervinägen
½ dl socker

Riv morötterna

Koka upp oljan, äppelcidervinägern och sockret under omröring
Häll uppkoket över de rivna morötterna
Rör om och låt stå i minst 2 timmar
Förvara salladen i glasskål då den missfärgar plast


Curryfisk med goda rötter

 

Tillagningstid 20 min
Receptet för 4 portioner

 

2 gula lökar
1 msk olivolja
1-2 tsk curry
¾ tsk salt
½ dl finhackad persilja
600 gr sej- eller gösfilé

 

Rotsaksfräs:

3 morötter
1 bit kålrot, 350 gr
1 bit rotselleri, 200 gr
1 msk olivolja
½ dl mango chutney
1 dl pressad apelsin
1 tsk salt

 

Tillagning:

 

  1. Sätt ugnen på 225 grader. Hacka löken och frås den mjuk i oljan. Tillsätt curryn och låt den fräsa med i 1 minut. Smaksätt med lite av saltet och tillsätt persiljan.
  2. Lägg fisken i en ugnsform. Skär den i bitar om filéerna är stora. Salta med resten av saltet. Fördela löken över fisken. Täck med folie och ställ in i ugnen ca 15 minuter.
  3. Skala och strimla, tärna eller riv rotsakerna. Fräs dem i oljan i stekpanna, tills de är mjuka men har spänsten kvar. Smaksätt till sist med mango chutney, pressad apelsin och salt. Servera grönsakerna varma till fisken.

 

OBS: grönsaksfräset är också gott att servera till fläskfilé.

 


Morotslåda för sex personer

 

1 kg mosade kokta morötter
1 dl grötris
5 dl mjölk
4 dl vatten
3 ägg
2 tsk salt
1 tsk vitpeppar
1 nypa muskot
2 msk ströbröd
3 msk smält margarin

 

Koka risgrynen och vattnet under lock i 10 minuter. Häll i mjölken försiktigt och koka till grötkonsistens på svag värme. Blanda den svalnade gröten med morötter, ägg och kryddor. Häll sedan smeten i en smord ugnsform, strö på ströbröd och häll på smöret. Grädda i nedre delen av ugnen ca 1 timme i 200 grader.

 


Köttfärspaj med morötter för 4 pers

 

Pajdeg
3 dl vetemjöl
125 g kallt margarin
2 msk kallt vatten

 

Fyllning

1 grovt riven stor morot
400 g köttfärs 50/50
1 hackad gul lök
2 pressade vitlöksklyftor
1 bit grovt riven rotselleri
1 köttbuljongtärning
1 dl vatten
1 tsk timjan salt efter behag
2 krm vitpeppar
10 små schalottenlökar
3 ägg
2 dl mjölk
2 dl riven ost ägg till pensling

 

Arbeta ihop mjöl, margarin och vatten till en pajdeg som får vila i kylskåp en halvtimma. Kavla ut degen och klä en 25 cm pajform. Skär överbliven deg till remsor och lägg åt sidan. Förgrädda pajskalet ca 10 minuter. Bryn köttfärsen, tillsätt lök, vitlök, morot och selleri och fräs det hela några minuter. Smula ner buljongtärningen, häll på vattnet, krydda och rör om. Låt koka tills köttfärsröran är nästan torr. Stek schalottenlökarna mjuka. Vispa ihop äggen, mjölken och osten. Fyll pajskalet med köttfärsen och häll över äggstanningen. Lägg degremsorna som ett galler över och sätt ner lökarna i öppningarna. Pensla degen med uppvispat ägg. Grädda i mitten av ugnen i ca 200 grader tills äggsmeten stelnat och pajen fått fin färg. Servera med grönsallad.

 


Morotskaka

6 dl fint rivna morötter
250 g smält smör
4 dl socker
4 ägg
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk bikarbonat
2 tsk vaniljsocker

 

Fyllning
120 g philadelphiaost
60 g smör
2 1/2 dl florsocker

 

Ägg och socker vispas poröst. Mjöl, bakpulver, bikarbonat och vaniljsocker blandas och rörs sedan ner i äggsmeten. Tillsätt det smälta smöret och vänd ner de rivna morötterna. Bred ut smeten i en stor bakplåtsbeklädd långpanna och grädda i 175 grader i ca 20 minuter. Blanda samman fyllningen. Dela den avsvalnade kakan i två liknande delar och bred sedan ut fyllningen över den ena delen och placera den andra delen ovanpå.


Morotsmuffins med kanel, 15 st

1 dl fint riven morot
2 ägg
2 dl socker
50 g smält margarin
1,3 dl lättfil
3 dl vetemjöl
1 tsk kanel
1 tsk bakpulver
1 tsk florsocker
2 tsk kanel

 

Vispa samman äggen och sockret. Tillsätt margarin och lättfil. Blanda mjöl, kanel och bakpulver och vänd ner i smeten. Blanda i riven morot och häll smeten i muffinsformar. Grädda ca 10 minuter i 225 grader. Blanda florsocker med lite kanel och strö över muffinsen när de har svalnat.

 


 

Morotsbröd, 20 st

5 dl morotjuice
2 rivna morötter
50 g margarin
50 g jäst
1 tsk salt
2 msk socker
13 dl vetemjöl

 

Smält margarinet, häll i morotsjuicen och värm till 37 grader. Smula ner jästen i en skål, häll i lite av smör- och juiceblandningen och rör om tills jästen löst sig. Häll i resten av smör- och juiceblandningen tillsammans med morötterna, saltet, sockret och nästan allt mjöl. Arbeta ihop till en smidig deg. Jäs degen övertäckt ca 30 minuter. Ta upp degen på mjölat bakbord, dela den i två delar som rullas till längder som du skär ned till tio bullar vardera. Lägg på smorda plåtar och jäs under duk ca en halvtimma. Grädda mitt i ugnen i 225 grader i 10-12 minuter.

Copyright © 2012-2013 Nyskördade Morötter. All rights reserved.
Lyckås Gård, Fjälkinge, telefon +46 (0)44 584 40.