Article Index
Köttfärspaj med morötter för 4 pers
Pajdeg
3 dl vetemjöl
125 g kallt margarin
2 msk kallt vatten
Fyllning
1 grovt riven stor morot
400 g köttfärs 50/50
1 hackad gul lök
2 pressade vitlöksklyftor
1 bit grovt riven rotselleri
1 köttbuljongtärning
1 dl vatten
1 tsk timjan salt efter behag
2 krm vitpeppar
10 små schalottenlökar
3 ägg
2 dl mjölk
2 dl riven ost ägg till pensling
Arbeta ihop mjöl, margarin och vatten till en pajdeg som får vila i kylskåp en halvtimma. Kavla ut degen och klä en 25 cm pajform. Skär överbliven deg till remsor och lägg åt sidan. Förgrädda pajskalet ca 10 minuter. Bryn köttfärsen, tillsätt lök, vitlök, morot och selleri och fräs det hela några minuter. Smula ner buljongtärningen, häll på vattnet, krydda och rör om. Låt koka tills köttfärsröran är nästan torr. Stek schalottenlökarna mjuka. Vispa ihop äggen, mjölken och osten. Fyll pajskalet med köttfärsen och häll över äggstanningen. Lägg degremsorna som ett galler över och sätt ner lökarna i öppningarna. Pensla degen med uppvispat ägg. Grädda i mitten av ugnen i ca 200 grader tills äggsmeten stelnat och pajen fått fin färg. Servera med grönsallad.