Article Index
Finsk morotslåda
För 4 personer
300 gr nyskördade morötter
0,7 dl rundkornings grötris
2 dl vatten
1 ägg
5 dl mjölk
0,5 dl grädde
1 msk strösocker
1 km muskot (riven)
1 tsk salt
1 km vitpeppar
matfett till ugnsform
Tillagning (1tim 15 min )
1. Skölj riset. Lägg i kastrull med vattnet och en klick smör. Låt småkoka under lock i 10 min tills vattnet kokat bort. Se till att det inte kokar torrt.
2. Tillsätt mjölk. Koka upp under omrörning. Sänk värmen och låt småkoka under lock i ca 15 minuter. Ta av från plattan och låt det svalna.
3. Skala och riv morötterna, samt riv muskot. Sätt ugnen på 200 grader.
4. Blanda ner rivna morötter, socker, salt, vitpeppar, muskot, ägg och grädde i riset.
5. Smöra en ugnssäker form och häll i blandningen. Grädda i ugn i cirka 45 minuter.
Kokckens kommentar:
Rätter kan ätas som ensamrätt eller som tillbehör till någon fisk- eller kötträtt.
Passar som (lakto-ovo-) vegetarisk rätt, dvs en vegetarisk rätt som innehåller ägg och mjölkprodukter.